Story

Ik begon als au pair. En nu ben ik…

Tove Meyer kijkt terug op haar ervaring als Cultural Care au pair en wat het au pair zijn voor haar carrière heeft gedaan.

Tove Meyer komt uit Zweden en werkte in 2002 en 2003 als Cultural Care au pair in Chicago. Nu is ze journalist, schrijver en producent van een bekende talkshow in Scandinavië.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=Nxn78WI3Q0s

"Ik weet nog dat ik onderweg vanaf het vliegveld voor het eerst een Amerikaans verkeerslicht zag, en me opeens realiseerde hoe anders en hoeveel groter alles was. Ik was voor het eerst in de VS, en ook voor het eerst voor langere tijd weg van huis. Vanaf het moment dat ik het vliegtuig uitstapte, moest ik het helemaal zelf doen.

Maar gelukkig voelde ik me meteen thuis bij mijn gastgezin. Ze waren heel open-minded en het overleg over de kinderen en mijn werk verliep soepel. Ik had een goed beeld van het doel van mijn verblijf en ik had het gevoel dat ze mij met open armen verwelkomden, me vertrouwden en aanvoelden dat ik hun kinderen iets bijzonders kon meegeven. Daardoor kreeg ik veel zelfvertrouwen en kon ik veel meer aan dan ik verwacht had.

Tijdens mijn au pair-jaar kreeg ik een steeds beter idee van wie ik was en begon ik te denken over wat ik wilde in het leven. Ik kwam er achter dat ik heel sociaal en avontuurlijk ben en een heel creatieve geest heb. Ik begon op mijn kamer veel te schrijven, vooral korte verhalen en romans, en ik merkte dat ik er goed in was. Tijdens mijn jaar in de VS werden een paar van mijn verhalen in Zweden gepubliceerd en won ik een aantal schrijfwedstrijden (ja, het internet bestond toen al!).

Het was geweldig om zo makkelijk contact te maken met nieuwe mensen, of het nu in de supermarkt was of op de school van de kinderen. Ik ontmoette heel veel mensen en ik begon naar hun verhalen te luisteren. Omdat ik die zo interessant vond, bedacht ik dat journalist misschien wel een beroep voor mij zou zijn. En dat ben ik nu. Elke dag weer werk ik met de levensverhalen van mensen.

Een tijd als au pair staat heel goed op je CV. Het laat zien dat je hard werkt, verantwoordelijkheid neemt en de moed hebt om je eigen land achter te laten om een nieuwe cultuur te ontdekken. Maar het is sowieso op alle niveaus een verrijkende ervaring. Dit avontuur, deze uitdaging, is met niets anders te vergelijken: het is een culturele ervaring die in zekere zin de rest van je leven bepaalt.