Story

Op mezelf leren zijn

Hoe ik door mijn au pair-ervaring zelfstandig werd

Ik ben opgegroeid in Bunbury, een stad in het westen van Australië. Mijn leven hier was vrij ongecompliceerd. Mijn moeder en ik waren onafscheidelijk; zij deed altijd ontzettend veel voor me en ik had veel respect voor haar. Een van de belangrijkste redenen waarom ik au pair wilde worden, was dat ik zelfstandig wilde worden, en ik wist dat ik door het au pair-programma enorm zou kunnen groeien. Ik moest erachter komen of ik het zonder mijn familie zou kunnen rooien. Vooral zonder mijn moeder.

En tijdens mijn jaar als au pair merkte ik dat ik dat inderdaad kon. Voor andermans kinderen zorgen is een enorme verantwoordelijkheid, en toen mijn gastmoeder me die zorg bijna meteen toevertrouwde, besloot ik die verantwoordelijkheid dan ook maar met beide handen aan te nemen. Ik leerde dingen helemaal zelf te doen en met de dagelijkse verantwoordelijkheden van het volwassen leven om te gaan. En na verloop van tijd begon ik de tijd en ruimte die ik voor mezelf kreeg steeds meer te waarderen.

Tijdens het au pair-programma heb ik veel kunnen nadenken en heb ik mezelf leren kennen. Ik kreeg een beter idee van wat ik met mijn leven wilde en hoe ik de sterke punten die ik tijdens het programma heb ontwikkeld kon inzetten om mijn doelen te bereiken. Doordat ik bij een gastgezin heb gewoond en au pairs uit verschillende culturen heb ontmoet, heb ik geleerd met verschillende persoonlijkheden om te gaan. Ik heb ook beter leren communiceren. Ik kan beter met verschillende soorten mensen omgaan en duidelijk overbrengen wat ik wil zeggen. Ik ben van nature vrij introvert, maar ik heb tijdens mijn jaar in de VS echt mijn grenzen verlegd. Ik durf nu voor mezelf op te komen en mijn mening te geven.

Toen ik in Sydney op het vliegtuig stapte stond het huilen me nader dan het lachen. Ik was zó nerveus omdat ik voor het eerst in mijn eentje ging vliegen! Maar tegen het einde van mijn jaar had ik zoveel gereisd – soms alleen, soms samen met anderen – dat ik vlak voor de terugreis naar Sydney merkte dat ik helemaal niet zenuwachtig was. Toen realiseerde ik me opeens hoeveel ik gegroeid was!