Waarschuwing: dit artikel kan stevige trek tot gevolg hebben.
Een van de leukste dingen aan reizen naar de VS is al het heerlijke, gevarieerde eten dat je er vindt. Van Californië tot Texas, van Florida tot Maine, overal zijn de mensen trots op hun eigen klassieke Amerikaanse gerechten, tradities en recepten. Als au pair krijg je uitgebreid de gelegenheid om typisch Amerikaans eten en drinken te proeven – thuis bij je gastgezin, maar ook tijdens je reizen door het hele land! Met deze 7 typische etenswaren kun je je smaakpapillen alvast voorbereiden op de echte Amerikaanse cuisine:
Apple Pie
“As American as apple pie.” Dit gezegde zul je in de VS regelmatig horen. En dat is niet voor niets! Dit hartig-zoete, fruitige dessert is de trots van de Amerikanen. Volgens de American Pie Council is de appeltaart zelfs 's lands favoriete taart aller tijden. De appeltaart deed in de 18e eeuw zijn intrede in Amerika, toen de Pilgrim Fathers appelpitten meebrachten uit Engeland. In de loop der tijd is het gerecht uitgegroeid tot een typisch Amerikaanse traditie, die alom wordt gekoesterd. En het bakken van de perfecte appeltaart is nog steeds een nationale obsessie.
Sommige mensen eten hun apple pie graag met een paar plakken cheddarkaas, terwijl anderen het liever combineren met een bolletje vanille-ijs. Proef en oordeel zelf!
Buffalo Wings
Buffalo wings zijn een kruidige, pittige, hartige culinaire ervaring uit, je raadt het al, Buffalo, New York. Over de geschiedenis van dit pikante gerecht bestaat nogal wat onenigheid, maar volgens de meeste mensen was het ene mevrouw Teressa Bellissimo die in 1964 in de Anchor Bar in Buffalo op het idee kwam om gefrituurde kippenvleugeltjes door een hete saus van cayennepeper en gesmolten boter te halen. Nog steeds kom je dit gerecht in ieder sportcafé en bij elke footballwedstrijd tegen, vaak geserveerd met selderij, wortelsticks en een flinke schaal blauwekaasdip om de hete smaak van de Buffalo wings te blussen.
Als je van pittig eten houdt, dan móet je Buffalo wings proberen. En als je zin hebt in een leuk avontuur, kom dan in het weekend van Labor Day in september naar de stad Buffalo. Dan vieren de inwoners van deze stad, die de kippenvleugeltjes trouwens gewoon ‘wings’ noemen, hun belangrijkste bijdrage aan de Amerikaanse keuken tijdens het jaarlijkse Buffalo Chicken Wing Festival.
Cheesesteaks
Rundvlees + kaas + brood = Philly Cheesesteak. En wat ui en paprika mag er ook gerust op! De cheesesteak werd in 1930 uitgevonden in Philadelphia, Pennsylvania, de stad die ook wel liefdevol de ‘City of Brotherly Love’ wordt genoemd. Dit gerecht is één en al greasy goodness – een o zo lekkere calorieënbom! De uitvinding van deze culinaire creatie wordt toegeschreven aan Pat en Harry Olivieri, die een hotdogkraam in Philadelphia hadden. Later begonnen ze het restaurant Pat’s King of Steaks, dat nog steeds bestaat en voortdurend in gevecht is met Geno’s Steaks om de titel van de beste cheesesteak van de stad.
De gebroeders Olivieri namen hun Italiaanse roots (oorspronkelijk kwam hun familie uit Abruzzi) als inspiratie voor het broodje, dat voornamelijk bestaat uit fijngehakt en knapperig gebakken rundvlees, ook wel ‘frizzled beef’ genoemd. Later voegden ze nog kaas toe (Amerikaanse, provolone of Cheese Whiz), waarna het geheel werd gepresenteerd in een lokaal geproduceerd Amoroso-broodje.
Clam Chowder
Langs de hele oostkust van de VS, en ook in de rest van het land, wordt vissoep in allerlei variaties gemaakt, maar elke echte New Englander zal je vertellen dat je de beste clam chowder vindt in een van de oudste steden van Amerika: Boston, Massachusetts. Overal in de Bay State wordt het gerecht geserveerd. Het mag er dan uitzien als een viezige witte soep met klonten, de smaak is voor liefhebbers van vis en schelpdieren een puur genot.
De ingrediënten van de klassieke New England clam chowder zijn Amerikaanse venusschelpen, gekookte aardappels, spek, dikke room en kruiden. Manhattan heeft zijn eigen versie van de clam chowder; daar is het een heldere bouillon met tomaten. In Florida wordt de soep extra pittig gemaakt met datil-peper, en aan de westkust is een gezonde versie met zalm in plaats van spek populair. Allemaal zijn het op hun eigen manier prachtige klassiekers. Maar als je ooit in Boston bent, bestel dan een portie oyster crackers en een grote kom New England clam chowder. Je zult er geen spijt van krijgen!
Cobb Salad
De cobb salad is in 1937 uitgevonden en genoemd naar zijn bedenker: Bob Cobb, de eigenaar van restaurant The Brown Derby in Hollywood, Californië. Het verhaal gaat dat Mr. Cobb eens laat in de avond in de keuken op zoek was naar kliekjes. Van het resultaat van zijn zoektocht – een krop sla, een avocado, wat waterkers, tomaten, een restje koude kip, een hardgekookt ei, bieslook, kaas en wat vinaigrette – maakte hij zijn inmiddels iconisch geworden salade.
Het experiment van Mr. Cobb werd een hit onder de klanten van The Brown Derby, en de salade vond binnen de kortste keren zijn weg van de menukaart naar de harten van de inwoners van Hollywood en de hele VS. Op de cobb salad zijn door de jaren heen allerlei variaties bedacht, de ene nog lekkerder dan de andere.
Hot Dog
Denk je aan zomer in Amerika, dan denk je aan hot dogs. Ze zijn goedkoop, ze zijn lekker, en ze vormen het perfecte barbecue gerecht voor zowel beginnende als ervaren thuiskoks. De hot dog werd uitgevonden door de Duitse immigrant Charles Feltman. Om borden te besparen, bedacht hij dat hij de oorspronkelijk uit Frankfurt afkomstige worst ook wel in een broodje kon serveren.
De Poolse immigrant Nathan Handwerker maakte het geliefde vleesgerecht vervolgens populair via zijn hotdogkraam op Coney Island. Sindsdien heeft de hot dog altijd symbool gestaan voor warm weer en Amerikaans street food. Al 102 jaar lang wordt elk jaar op Independence Day bij diezelfde hotdogkraam van Nathan de International Hot Dog Eating Contest georganiseerd. Deelnemers moeten binnen tien minuten zoveel mogelijk hot dogs naar binnen zien te werken. Het huidige record staat op 74 stuks. Om alleen al naar deze wedstrijd te kijken moet je een sterke maag hebben, laat staan om mee te doen! Hoe dan ook heb je pas een écht authentieke Amerikaanse culinaire ervaring meegemaakt als je een hot dog hebt geproefd. Met of zonder ketchup.
S’mores
Van deze warme, kleverige, zoete lekkernij kun je er niet ééntje nemen; je wilt er altijd some more – S’more dus! Deze klassieke Amerikaanse snack is een prachtig voorbeeld van hoe iemand in de VS uit een aantal verschillende etenswaren een splinternieuwe smaaksensatie kan creëren, die ongetwijfeld nog jaren populair blijft. S’mores staan symbool voor kampvuren en logeerpartijtjes, en worden bij voorkeur onder de sterrenhemel boven een vuurtje gemaakt. Eigenlijk is het niet meer dan een geroosterde marshmallow en een blokje chocola, die samen tussen twee crackertjes (zogeheten graham crackers) worden gesmolten.
Niemand weet wie de S’more heeft uitgevonden, maar in 1927 publiceerden de Girl Scouts of America een gedrukte editie van wat nog altijd geldt als het standaardrecept. Als je in de VS bent, vergeet dan niet deze unieke Amerikaanse traditie mee te vieren op 10 augustus, National S’mores Day. Alsof je een excuus nodig hebt om zoiets lekkers te proeven...